donderdag 18 februari 2010

Kohne bayatilar,yeni efsaneler




Musavat basqani Isa beyin partiyanin Meclisinde muxalifet ve iqtidarla bagli etdiyi cixisda unvan gostermemesine baxmayaraq muxalifet dusergesinde yer yerinden oynadi.Isa beyin 93cu ilden bu yana metbuatda geden yazilar ve musahibelerini tehlil edenler gorerler ki Basqan bir cox veziyyetde durumu en gozel ve tutarli sekilde tehlil etmeye qadir bir siyasetcidir.Ilk gunlerde dusergede bu meseleye diqqet verilmese de, ilk once Evez Temirxan ve sonra Lale Shovket metbuata aciqlamalarinda Musavat basqaninin muxalifetin birliyine zerbe vurdugunu aciqladilar. Bununla yetinmeyen Temirxan hetta kohne bayatilara uyaraq kimlerise neyese inandirmaga calisdi.

Hazirda ise ister metbuatda,ister narazi elektoratin mesken saldigi facebookda maraqli situasiya yaranib. Facebook shebekesinde partiya uzvlerinin bir birine neyise isbati, ALP rehberliyinin metbu organlarda tehqir etdiyi Musavat basqaninin ve uzvlerinin meseleye nisbeten soyuqqanli yanasmasina baxmayaraq tehqiramiz ifadelerin yer aldigi mektublasmalar(kifayet qeder) onu demeye esas verir ki bu muzakirelerden sonra psevdomuxalifetle Resulzade-Elcibey mefkuresinin davamcilari ile suni birliyinin fundamenti artiq movcud deyil ve bu istenilen halda real muxalifete yararlidir.

Son bir heftedir bu muzakirelerde Azadliq qezeti, AXCP uzvleri, simpatizanlari, ve xususi qeyd etmeyi ozume reva bildiyim, bu muzakirelerde ucuz ve dusuk don geyen Qan Turali daha da konstruktiv movqe tutaraq Musavati AXCP-den uzaqlasdirmaga calisirlar. Facebookdaki yazismalari tehlil etsek gorerik ki Musavat uzvleri ve rehberlikde temsil olunan shexsler AXCP-nin unvanina,onun sedrinin unvanina hec bir ifade isletmeyibler.Bununsa sebebi aydindir, Musavat indiki veziyyetde Isa Qemberin de aciqladigi kimi yalniz birmenali ve shertsiz olaraq Resulzade-Elcibey kursunu elde bayraq tutan partiyalarla emekdasligin terefdari ve tesebbuskaridir.Bu partiyalarin da kimliyi oxuculara subhesiz ki bellidir.
Amma bezi dostlarimiz indiki situasiyada ALP rehberliyini mudafie etmek namine Musavat rehberliyine,ve ayri ayriliqda men daxil olmaqla ister sherhlerde ister shexsi mesajlarda Musavat siravilerine qarsi qerez ve tehqirli munasibete baslayiblar.Cemi 3-4 uzvu olan partiyanin facebook shebekesinde uzvlerinin olmamasi basa dusulendir, amma menim shexsen anlamadigim AXCP uzvleri, ve hetta son 3 gunde AXCP rehberliyinde temsil olunan shexslerin de tehqirli meqaleler yayinlamasidir.
Bildiyim qederile AXCPnin mefkure ve ideologiyasi Elcibeyin adi ile baglidir,Lale Shovketin yox.


Tarix bir cox seyleri ozunde barindirir, kimlerese bu serf etmese de yene de hemise nezer salinasi bir aspektdir Muzakirelerde Lale Shovketin mandatdan imtinasini en esas meyar kimi deyerlendiren bu dostlar bilmir mi ki, 1993cu ilde AXC hakimiyyeti daxili ve xarici quvvelerin canfesanligi sayesinde hemen Lale Shovketin de icinde bulundugu menfur rejim terefinden yixilanda milli demokratik hakimiyyetin mesul vezifelerde temsil olunan uzvleri hamisi istefa verdi, hebs olundu?
Bu gun Isa Qemberi hakimiyyetin oyununa uyaraq hakimiyyetle isbirliyinde gunahlandiran dostlar bilmirmi ki, Isa Qember 1993cu il 17 iyununda Milli Meclisde Heyder Eliyevin arxasinca yox, hebs olunacagini bile bile onun yaninda meydan oxuyarken Lale Shovket ona "bu xalqin xilaskari"deyirdi? Mudrik siyasetci bu oyunlari onceden sezebilmezmi?

Dostlar niye Evez Temirxanin Sovet hokumetinde calisdigi muddetde bu imperiyanin dagilmasi ucun meydanlara axisan, ve 20 yanvar gunu qanina qeltan edilen xalqin sheref mubarizesinin qehremanlarina "alkas,narkoman" damgasi vuran istintaqda oldugunu ve Sovet rehberliyinin her yerinden durani bu vezifeye getirmediyini anlamaq ve ya gormek istemir? 17 turk imperiyasi ile fexr duyan bir shexs metbuata aciqlayir ki onu Isa Qemberin adindan olumle tehdid edibler. Men bu adamin psixi veziyyetine bundan etibaren subhe ile yanasiram.

Muzakire vaxti dostlar qeyd edir ki Musavat muxalifetin birliyinde maraqli deyil, amma Lale Shovket bu meselede prinsipialdir. Tarix ise bunun eksini deyir. Musavat Partiyasi bugune qeder hemise muxalifetin birliklerinin yaninda aparici quvve kimi calisib, ve bu birlikler hamisi faktiki olaraq qelebe qazanib.
Isa beyi ve umumilikde Musavati parcalamaq siyasetinde ittiham eden dostlardan bir xahisim var:
Bu gun ALP rehberliyinin "Milli Birlik" ideyasinin semimiliyine aldanan dostlar mene misal gostere bilerlermi ki, hansisa bir seckiye Lale Shovket ve onun "tek kisilik dev kadrosu" muxalif quvvelerle bir yerde gedib? 2000ci il seckilerinde Lale Shovket harada idi, yaxsi bes 2003cu il? Onu kecdik, bes 2005ci il parlament seckilerinde Lale Shovket real muxalifetle bir yerdemi idi? Cavab sadedir: XEYR! Lale xanimin oz shexsi maraqlarini milli maraqlara qurban verdiyinden emin olan "dostlar"dan biri kecen defe bele bir ifade isletdi: "Lale Shovket kifayet qeder elektoral potensiyala malik bir siyasetcidir,ve buna gore seckilerde 3 yeri tutub."
MSK-nin bu neticeleri saxtalasdirma faktini bir kenara qoysaq,neye gore milli maraqlar namine Lale Shovket 2003cu ilde Bizim Azerbaycan blokunda,qaliblerin sirasinda olmadi? Yoxsa....

Butun bu ittihamlara baxmayaraq Musavat Basqani temkinlidir ve susur.Eslinde tek cumle ile cox sey demis oldu:"Resulzade-Elçibey xettindən kenara çıxan quvveler hansı sebebden olur-olsun, Azerbaycanın magistral inkişaf yolundan sapmış qüvvelerdir..."
Sonda buradan Qan Turala bir gonderme etmek isteyirem: Anamiz Azerbaycan yolunu sapmis ogullarini bagislamayacaq,indiden buna hazir ol;)

Orda bir yol var uzaqda... Bizimle geden gelsin!

PS. Meqalenin adi 1985ci ilde coxlarinin beyenmediyi,Milli Azadliq herekatinin oncullerinden olan Isa Qemberin, Heyder Eliyev, Lale Shovket ve Evez Temirxanin ayaqda tutdugu menfur Sovet rejimininin mekrli Qarabag siyasetine qarsi mukemmel cavab rolunu oynayan kitabinin adidir. Efsanelere ve bayatilara uymayin ki, gelecekde yazacagimiz demokratiya dastaninda sizin de adiniz olsun...

woensdag 17 februari 2010

Aglamali sirkin gulmeli klounlari








Her sey Ilham Eliyevin Euronews kanalina musahibesi ile basladi.Texminen 9 deqiqelik sohbete tebessumle baslayan Eliyev jurnalist xanimin hiyleger suallari qarsisinda zahiren sixildigini aciq sekilde gosterdi. Sohbetin sonuna yaxin Eliyevin soylediyi bir cumle ve statistika dersini esidenden sonra ozumu saxlaya bilmedim,guldum. Belke de bir coxlarina heqiqeten de ders kecdi: "Iqtisadiyyatimiz guclu oldugundan xalq muxalifete ehtiyac duymur" Bu cumleni hekimler depressivler ucun gulumseme kurslarinda isletselerdi 1 hefte icinde milyoner olmusdular.
Eliyevin "Qerb olkelerinde de bizim beyenmediyimiz bir cox sey var,amma neciblik xatirine ustunu vurmuruq" kimi ifadelerini de gozardi etmek gunah olardi.Meselen tebii servet baximindan Azerbaycandan ferqli olaraq Hollandiyanin pendir ve marixuanadan basqa hec neyi olmaya olmaya, butun vetendaslar ucun minimum maasin ayliq 1000 evro oldugunun, issiz vetendaslarin da ayliq maas aldiqlarinin, iqtisadi inkisafa baxmayaraq hakimiyyetin her 5 ilden bir deyismesinin teqdirelayiq olmayan aspektler oldugunumu bildirmek isteyirdi Eliyev? Guluncdur,deyilmi?

Diger gulunc veziyyete ise Bakida elektrik problemi ile elaqedar olaraq metrolarin dayanmasindan sonra metropoliten reisi Tagi Ehmedovun jurnalistlere "musahibe"sinde rast geldim. T.Ehmedovun jurnalistlere munasibeti Azerbaycani caynagi altinda saxlayan Eliyevler rejiminin illerdir oz vetendaslarina qarsi beslediyi munasibetin analoji tecessumunden basqa bir sey deyildi. "2,5 nefer", "vizilti" kimi tehqir edici,umumilikde heyvanlarla elaqeli olan ifadeleri isleden Metropoliten reisi olkenin mezlum vetendaslarina qenim kesilen tunel dusunceli tipik harinlamis memur obrazini layiqince,guldurerek yerine yetirdi. Bu acinacaqli veziyyetden sonra, hec bir memurun isden azad edilmemesi analoqu olmayan inkisafin gulmeli mentiqli sonlugu idi.

Memleketin vetendaslarini da basa duse bilmirem.Yaxinlarda Azadliq Radiosunda olke vetendaslari arasinda psixoloji durumun getdikce pislesdiyi haqda meqale oxudum. Bu qeder gulmeli hadiseler bas veren olkede olsek olsek gerek pataloji gulusden olek,psixoloji sarsintidan yox...

PS. Vankuverde kecirilen 2010 Olimpiadasinda Azerbaycanli idmancilarin geyindikleri "milli shalvarlari" gorende uzumde yene tebessum yarandi.

PSS. "Sheref", "Shohret" kimi ordenlerin havada ucusdugu bir vaxtda, first lady'ye de Fransada birini teqdim etdiler. Ve bu yerde artiq Keremi aglamaq tutur...

dinsdag 16 februari 2010

Muttehim xalq

(Bu yazi Adnan Hacizade ve Emin Milliye ithaf edilir)



Ittiham olunmaq,muttehim kursusunde eylesmek bizlerin alnina tarixin vurdugu damga kimi hekk olunub ele bil. 20ci esrde iki il esrin evvelinde ve 1 il esrin sonuna yaxin azad yasadigimizi nezere alsaq, tarixin geri qalan hissesinde hemise lenet boyundurugu ile gezmeye mehkum olunmuslariq biz... Sovetler doneminde Azerbaycanli ziyalilara qarsi kecirilen mehkeme soularindan hisseleri oxuduqca insan bele qehremanlari olduguna sevinir ve bir terefden de teesuflenir. Sevinirsen ona gore ki, tarixinin bele insanlari erseye getirdiyini bilirsen, teessuflenirsen ona gore ki, geleceyin ne derecede parlaq oldugunu proqnoz etmek heqiqeten de cetin olur.
Bu yazini yazmagi mene 2 sey vadar edib: Oxudugum kitabda Ebulfez Elcibeyin istintaq ve mehkeme proseslerinde yasananlar muxtelif insanlar terefinden dile getirilir. Ebulfez beyin 1975ci ilde ister onun eleyhine mehkemede ifade veren bir cox gence, isterse de dostlarina, mubarize yoldaslarina munasibeti ve mehkeme zalinda dedikleri meni bir genc kimi qurrelendirir!
Ebulfez beyin hebs olunmaq ve zindanlara atilma ile bagli dedikleri Emin ve Adnan hebs olunmazdan once sehv etmiremse Eminin twitter statusunda yazilmisdi:"'Qurbansiz azadliq olmaz, ona gore de men ve menim kimiler bugun hebs olunmalidir." Bu gunumuz Azerbaycaninin resmidir:
Mehkeme prosesleri, ve sahidlerin ifadeleri "hakimlerin" xof yurutmekden cox ozunuifsa rolunu oynayir. Diger terefdense bu ittiham kursusunde eylesen xalq fedailerinin daha da quvvet qazanmasina xidmet edir. Size belke de hec zaman duymadiginiz ve oxumadiginiz 2 epizodu bolusmek isteyirem. Novella Ceferoglunun anlatdiqlari:


14 aprel 1975ci il, Baki. Mart ayinda Prokurorluq Ebulfez Eliyevin ittiham olunmasi ile bagli qerar cixarib.

Sovet dovrunun Vusal Memmedovu, Ebulfez beyin telebelerinden biri:

Ebulfez Aliyev, butun gunu telebelere Rus imperiyasinin Azerbaycanin qanini nece icdiyini,dilimizi unutmagin facieli olacagini , onun Azerbaycanin milli suuruna nece ziyan vurdugunu deyir.Men Ebulfez muellime nifret edirem" Ele bu vaxt zaldan bir qadin sahide uzunu tutaraq: "Sen xainsen, buna gore de biz senden nifret edirik" deyir. Hakim qadinin zaldan ixrac olunmasini teleb edir,o xanim ise polis musaiyetinde hakimin onunden kecir ve shalini uzadib deyir:"Ona ver,basina baglasin!"

Diger tukurperdici meqam ise mehkemenin colunde yasanir. Mehkemenin onunde yigisan bir qrup gence KQB uzvleri masinla yaxinlasib sorusur: " Burda neye gore yigismisiniz?" "Muellimimizin mehkemesi var,onu gozleyirik"deye gencler cavab verir. Onlara lag eden polisler daha bir sual verir: Bes muelliminizi hebsden xilas etmek ucun yeterli qeder rusvete pulunuz/imkaniniz varmi? Bu vaxt arxa cergeden bir qiz ireli cixib deyir: Bu menim nisan uzuyumdur,yeni nisanlanmisam. Uzuyu vermeye haziram!" Bu cavab qarsisinda heyretlenen polisler dinmezce heyeti terk edir.Bu meseleni sonradan esiden Bey deyir:" Bu mene cox boyuk tesir etdi, qizin bu teklifini esidende ureyimde yeni bir quvve his etdim. Eger bu xalqin qizi eziz, muqeddes saydigi uzuyu vermeye hazirdirsa, bu xalqin yolunda her seyden kecmeye deyer...""

Daha bir meqam da mehkeme zamani yasanir: Mehkemenin 2ci gununde butun telebe ve muellimlerin ifadesi alinirdi. Mehkemede bir qiz ayaga qalxir ve deyir: Ebulfez muellim, meni zorla toy gunumden buraya getiribler.Ifade verdiyim kagizin uzerinde barmaqlarimin qanini gore bilersiniz, barmaqlarima vura vura ifade yazdiriblar. Sonra hemen qadin uzunu hakime cevirir: Ebulfez muellim mene hec bir sey anlatmayib, men ozum milliyetciyem""

Bunlari yazmaqda meqsedim: Gorduyunuz kimi iller kecse de mehkemelerin megzi, "hakimler", sahidler,muttehim kursusunde eylesen qehremanlarin ideallari ve onlari mudafie edenler, bunlarin hamisi oz ampulasinda qalib. Ister 70ci illerin ortalarinda Beyi ittiham edenler,isterse de 2003 de Azerbaycanin xalq terefinden secilen prezidenti Isa Qemberin qelebesi ucun mubarize aparan muxtelif partiyalarin funksionerleri, jurnalistler, isterse de ele bu gun xuliqanliq maddesi ile hebsde olan 2 dostumuz. Onlari hebs eden de, cezani kesen de Kommunist rejimi, ve gunumzde onun qaligi olan murtece rejimdir! Muttehim qehremanlari sherleyen sahidler haqqinda ise danismaga deymez. Bu onlari hebs edenlerin nece de seviyyesiz oldugunu gosterir. 2003cu ilde oktyabr hadiseleri zamani hebs olunan Qarabag qazisi, bir ayagi protezde olan Etimad Esedovun uzune duran sahidin dedikleri bu rejimin ve onun ayaqaltisina cevrilmis mehkeme orqanlarinin nece de murdar oldugunu aciq sekilde gosterir: "Men Etimad Esedovun 16 oktyabrda Azadliq meydanina qaca qaca(!) getdiyini gordum"


Bu xalqin ve milletin geleceyi,azadligi ucun mubarize aparanlar gun gelecek, muttehim kursusunde,demir barmaqliqlar arasindan hakim kursusune yukselecek ve ele bu kursuden Azerbaycanimiza qenim kesilmis irticanin ölüm hokmünü oxuyacaqlar.. Eminin bu gunku mehkeme-teatrda dediyi sozler o gunun uzaqda olmadigini bildirir: "Yaxinda bezi divarlar yixilacaq"
1989cu ilde Avropada "en mubariz millet" secilen bizlerin eyni statusu tezlikle almasi dileyi ile...

Sen bizimsen,bizimsen durduqca bedende can,
Yasa yasa cox yasa ey sanli Azerbaycan!

Xos gelmisiz

Hormetli dostlar,


Sizi oz blogumda gormeyime shadam. Yazilarim haqda olan sherhlerinizi esirgememeyinizi rica edirem.

Saygilarimla,

Isa Yusifli