zaterdag 3 april 2010

Rejimin iflasi



Amerika dovlet departamentinin Azerbaycanda 2009-da daha da gerginlesen siyasi ictimai veziyyet, insan haqlari ve demokratiyanin durumu ile bagli keskin beyanatindan sonra cereyan eden hadiselerin fonunda muxtelif iqtidar numayendeleri,millet vekilinden tutmus, hetta Ilham Eliyeve kimi, ozlerinin nece psixi telas kecirdiklerini muxtelif beyanatlarla gostermis oldular. Son 2 heftenin metbu orqanlarinda Amerika eleyhine muxtelif fikirler seslendi, Washington Post'da ittihamlarin hedef obyektine cevrildi. Gor ne gune qalmisiq ki, Mubariz Qurbanli(nota bene) dunyanin en prestijli qezetinden birini korrupsiyada(!) sucladi. Amma oz aramizdi, amrikenlerin de istehza ve eyhamli cavabi gecikmedi; "Mubariz bey Dubayla bizi qarisiq salmasin"

Qorxurlar... Secki ilinde bu defe diger illerden ferqli olaraq iqtidar ve onun bu qeder uzun muddete hakimiyyetde qalmasinda maraqli ve istirakci olan Qerb demokratik quvveleri arasinda diplomatik soyuqluq artiq sade vetendasa da bellidir.Obama hakimiyyeti Azerbaycana sefir gondermemesi, beyanatlarin getdikce keskin sekil almasi, Amerika yerli metbuatinin Eliyevlerin Dubay mulkleri haqda ortaya cixardigi faktlar onu demeye esas verir ki, Azerbaycan iqtidarinin bu telasi hec de yersiz deyil.
Beynelxalq ictimaiyyet Obama adminstrasiyasindan bir isare gozleyir ki Azerbaycanda siyasi deyisikliye qol qoyulsun(tebii ki xalqin iradesi ile)
Analoqu olmayan dovlet adamlarinin timsalinda Mubariz Qurbanli,Oqtay Esedov ve Fezail Agamalinin Amerika eleyhine aciqlamalari, diger terefden Turkiye iqtidari ile goruserek "Obamaya yalvarin bizim uzumuze baxsin" deyen Ramiz Mehdiyevin movqeyi, Obamanin Ilham Eliyevi Ag Eve devet etmesi ucun milyardlarla rusvete hazir olmasi fakti ve hetta Memmedyarovun "Azerbaycan ona gore devet olunmayib ki, bizim nuve silahimiz yoxdur" demesi elave subuta ehtiyac qoymur. Onu da qeyd edim ki devet olunanlar arasinda Gurcustan,Ermenistan da var ve bildiyim qederi ile bu olkelerin de normal silah bazasi yoxdur o ki qaldi nuve silahi.
Uncle Sam bu ilin sonunda artiq prinsipial movge sergileyecek ve Azerbaycanda inkisafina mueyyen faktorlar uzunden mane olduqlari demokratiyanin tekamulu ucun iqtidara daha sert tesir ricaqlarindan istifade edecekdir.
Gerisi bizlikdir. Madrid prinsipleri ile birlikde erazi butovluyu tehluke altina dusen Azerbaycan ucun ayaga qalxmaq lazim! Sonra gec olacaq...

Sahipsiz olan memleketin batmasi hakdir,
Sen sahip olursan bu Vatan batmayacaktir
(M.A.Ersoy)