woensdag 10 maart 2010

Iki usaq


Gorduyunuz bu resimler Azerbaycanda cekilib. Iki usaq.Her ikisinin 11 yasi var. Ve aralarinda olan yegane benzerlik de ele budur.
Biri Ermeni tecavuzu neticesinde oz dogma yurdlarindan didergin dusmus ailenin cadir sheherciyindece kim bilir nece eziyyetle dunyaya goz acmis usagi, digeri ise hemen illerde olkeden kenarda ticaretle mesgul olub qumar kazinolarinda xercleyen Azerbaycanin qeyri legitim prezidentinin Britaniyanin en luks xestexanasinda dogulmus usagidir. Shekildeki usagin biri oz ovladini hec olmasa yeterli qidalandirmaq,eynine paltar almaq ucun qul bazarinda beli bukulerek xarici masin gorende ish olacagina umidlenerek, "Ozum cehennem ,ogluma bu axsam bir tike corek apara bileceyem" deyen bir atanin,digeri ise 48 yasi munasibeti ile Gencede tonlarca un, yag,minlerle yumurta isledilerek hazirlanan ad gunu tortunu istahla yeyen ve yediren bir atanin ovladidir. Bu usaqlardan biri zor gucune,silah gucune evlerinden didergin salinan, basqa yerde ozlerine cadirdan ev duzelden, teki usagim ushumesin deyen bir aile bascisinin,digeri ise eynile polis gucune, min bir vehsilikle,qetlle iqtidari ele keciren diktatorun ogludur.
Biri Qarabagi gormemesine regmen yene de oz dogma shirin lehcesi ile " Ana, maa denen gorek yurdumuza havaxt gedejiyik?Torpaxlarimizi havaxt alajiyix?" deye sorusub elacsiz anasini istemeyerek de olsa goz yaslarina qerq eden bir usaq, digeri ise, "Ata mene Dubayda torpagi ne vaxt alacaqsan? Ne vaxt gedirem?" deye sorusub atasini ferehlendiren biridir.
Biri 11 yasinda mektebe getmek isteyen , ozune gun aglamasinin vacibliyini bilen ve valideynlerinden "Oxu,geleceyin olsun" esiden,desilmis ayaqqabisini ve olcusunden boyuk olan salvarini palciqli yollarda cirklendirdiyine gore anasina eziyyet vereceyini derk edib utanan korpe, digeri ise, her seyden once bu defe paltar refine doldurdugu "Dolce & Gabbana"mi yoxsa, "Bjorn Borg"mu geyineceyini derd eden bir usaqdir.
Biri evde geden, "Yene dermanlar ucun kimden borc alaq? Basimiza haranin dasini tokek?Bu ne yasayisdir" sohbetlerini duyub yasindan daha yetiskin tefekkurunun tecessumu olan gozlerinden axan yasin valideynleri terefinden gorulmemesi ucun uzunu korpe ovucuna aldigi zamanda, digeri "45 milyon dollara Dubayda 9 ev almisam, Heyderin adina. Menzere gozeldir" sohbetine shahid olub sevincden atilib dusen usaqdir...

Iki usaq... Onlardan biri sabahini dusunmeden pambiq yastigina uzanib yuxularken digeri heyatin kagiz uzerinde en derdsiz cagi olan usaqliginda bele yasidi olan diger usagin omru boyu ducar olmadigi derd-seri,acligi,xesteliyi, zulmu,kockun heyatini yasayir, ve feleyin cerxinin ne zamansa deyiseyecini umid ederek aglamaqdan sismis gozlerini qapayib yuxuda cefasiz heyatin bir anini yasamaq ucun Tanrisina dua edirdi....