donderdag 18 februari 2010

Kohne bayatilar,yeni efsaneler




Musavat basqani Isa beyin partiyanin Meclisinde muxalifet ve iqtidarla bagli etdiyi cixisda unvan gostermemesine baxmayaraq muxalifet dusergesinde yer yerinden oynadi.Isa beyin 93cu ilden bu yana metbuatda geden yazilar ve musahibelerini tehlil edenler gorerler ki Basqan bir cox veziyyetde durumu en gozel ve tutarli sekilde tehlil etmeye qadir bir siyasetcidir.Ilk gunlerde dusergede bu meseleye diqqet verilmese de, ilk once Evez Temirxan ve sonra Lale Shovket metbuata aciqlamalarinda Musavat basqaninin muxalifetin birliyine zerbe vurdugunu aciqladilar. Bununla yetinmeyen Temirxan hetta kohne bayatilara uyaraq kimlerise neyese inandirmaga calisdi.

Hazirda ise ister metbuatda,ister narazi elektoratin mesken saldigi facebookda maraqli situasiya yaranib. Facebook shebekesinde partiya uzvlerinin bir birine neyise isbati, ALP rehberliyinin metbu organlarda tehqir etdiyi Musavat basqaninin ve uzvlerinin meseleye nisbeten soyuqqanli yanasmasina baxmayaraq tehqiramiz ifadelerin yer aldigi mektublasmalar(kifayet qeder) onu demeye esas verir ki bu muzakirelerden sonra psevdomuxalifetle Resulzade-Elcibey mefkuresinin davamcilari ile suni birliyinin fundamenti artiq movcud deyil ve bu istenilen halda real muxalifete yararlidir.

Son bir heftedir bu muzakirelerde Azadliq qezeti, AXCP uzvleri, simpatizanlari, ve xususi qeyd etmeyi ozume reva bildiyim, bu muzakirelerde ucuz ve dusuk don geyen Qan Turali daha da konstruktiv movqe tutaraq Musavati AXCP-den uzaqlasdirmaga calisirlar. Facebookdaki yazismalari tehlil etsek gorerik ki Musavat uzvleri ve rehberlikde temsil olunan shexsler AXCP-nin unvanina,onun sedrinin unvanina hec bir ifade isletmeyibler.Bununsa sebebi aydindir, Musavat indiki veziyyetde Isa Qemberin de aciqladigi kimi yalniz birmenali ve shertsiz olaraq Resulzade-Elcibey kursunu elde bayraq tutan partiyalarla emekdasligin terefdari ve tesebbuskaridir.Bu partiyalarin da kimliyi oxuculara subhesiz ki bellidir.
Amma bezi dostlarimiz indiki situasiyada ALP rehberliyini mudafie etmek namine Musavat rehberliyine,ve ayri ayriliqda men daxil olmaqla ister sherhlerde ister shexsi mesajlarda Musavat siravilerine qarsi qerez ve tehqirli munasibete baslayiblar.Cemi 3-4 uzvu olan partiyanin facebook shebekesinde uzvlerinin olmamasi basa dusulendir, amma menim shexsen anlamadigim AXCP uzvleri, ve hetta son 3 gunde AXCP rehberliyinde temsil olunan shexslerin de tehqirli meqaleler yayinlamasidir.
Bildiyim qederile AXCPnin mefkure ve ideologiyasi Elcibeyin adi ile baglidir,Lale Shovketin yox.


Tarix bir cox seyleri ozunde barindirir, kimlerese bu serf etmese de yene de hemise nezer salinasi bir aspektdir Muzakirelerde Lale Shovketin mandatdan imtinasini en esas meyar kimi deyerlendiren bu dostlar bilmir mi ki, 1993cu ilde AXC hakimiyyeti daxili ve xarici quvvelerin canfesanligi sayesinde hemen Lale Shovketin de icinde bulundugu menfur rejim terefinden yixilanda milli demokratik hakimiyyetin mesul vezifelerde temsil olunan uzvleri hamisi istefa verdi, hebs olundu?
Bu gun Isa Qemberi hakimiyyetin oyununa uyaraq hakimiyyetle isbirliyinde gunahlandiran dostlar bilmirmi ki, Isa Qember 1993cu il 17 iyununda Milli Meclisde Heyder Eliyevin arxasinca yox, hebs olunacagini bile bile onun yaninda meydan oxuyarken Lale Shovket ona "bu xalqin xilaskari"deyirdi? Mudrik siyasetci bu oyunlari onceden sezebilmezmi?

Dostlar niye Evez Temirxanin Sovet hokumetinde calisdigi muddetde bu imperiyanin dagilmasi ucun meydanlara axisan, ve 20 yanvar gunu qanina qeltan edilen xalqin sheref mubarizesinin qehremanlarina "alkas,narkoman" damgasi vuran istintaqda oldugunu ve Sovet rehberliyinin her yerinden durani bu vezifeye getirmediyini anlamaq ve ya gormek istemir? 17 turk imperiyasi ile fexr duyan bir shexs metbuata aciqlayir ki onu Isa Qemberin adindan olumle tehdid edibler. Men bu adamin psixi veziyyetine bundan etibaren subhe ile yanasiram.

Muzakire vaxti dostlar qeyd edir ki Musavat muxalifetin birliyinde maraqli deyil, amma Lale Shovket bu meselede prinsipialdir. Tarix ise bunun eksini deyir. Musavat Partiyasi bugune qeder hemise muxalifetin birliklerinin yaninda aparici quvve kimi calisib, ve bu birlikler hamisi faktiki olaraq qelebe qazanib.
Isa beyi ve umumilikde Musavati parcalamaq siyasetinde ittiham eden dostlardan bir xahisim var:
Bu gun ALP rehberliyinin "Milli Birlik" ideyasinin semimiliyine aldanan dostlar mene misal gostere bilerlermi ki, hansisa bir seckiye Lale Shovket ve onun "tek kisilik dev kadrosu" muxalif quvvelerle bir yerde gedib? 2000ci il seckilerinde Lale Shovket harada idi, yaxsi bes 2003cu il? Onu kecdik, bes 2005ci il parlament seckilerinde Lale Shovket real muxalifetle bir yerdemi idi? Cavab sadedir: XEYR! Lale xanimin oz shexsi maraqlarini milli maraqlara qurban verdiyinden emin olan "dostlar"dan biri kecen defe bele bir ifade isletdi: "Lale Shovket kifayet qeder elektoral potensiyala malik bir siyasetcidir,ve buna gore seckilerde 3 yeri tutub."
MSK-nin bu neticeleri saxtalasdirma faktini bir kenara qoysaq,neye gore milli maraqlar namine Lale Shovket 2003cu ilde Bizim Azerbaycan blokunda,qaliblerin sirasinda olmadi? Yoxsa....

Butun bu ittihamlara baxmayaraq Musavat Basqani temkinlidir ve susur.Eslinde tek cumle ile cox sey demis oldu:"Resulzade-Elçibey xettindən kenara çıxan quvveler hansı sebebden olur-olsun, Azerbaycanın magistral inkişaf yolundan sapmış qüvvelerdir..."
Sonda buradan Qan Turala bir gonderme etmek isteyirem: Anamiz Azerbaycan yolunu sapmis ogullarini bagislamayacaq,indiden buna hazir ol;)

Orda bir yol var uzaqda... Bizimle geden gelsin!

PS. Meqalenin adi 1985ci ilde coxlarinin beyenmediyi,Milli Azadliq herekatinin oncullerinden olan Isa Qemberin, Heyder Eliyev, Lale Shovket ve Evez Temirxanin ayaqda tutdugu menfur Sovet rejimininin mekrli Qarabag siyasetine qarsi mukemmel cavab rolunu oynayan kitabinin adidir. Efsanelere ve bayatilara uymayin ki, gelecekde yazacagimiz demokratiya dastaninda sizin de adiniz olsun...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten