dinsdag 16 februari 2010

Muttehim xalq

(Bu yazi Adnan Hacizade ve Emin Milliye ithaf edilir)



Ittiham olunmaq,muttehim kursusunde eylesmek bizlerin alnina tarixin vurdugu damga kimi hekk olunub ele bil. 20ci esrde iki il esrin evvelinde ve 1 il esrin sonuna yaxin azad yasadigimizi nezere alsaq, tarixin geri qalan hissesinde hemise lenet boyundurugu ile gezmeye mehkum olunmuslariq biz... Sovetler doneminde Azerbaycanli ziyalilara qarsi kecirilen mehkeme soularindan hisseleri oxuduqca insan bele qehremanlari olduguna sevinir ve bir terefden de teesuflenir. Sevinirsen ona gore ki, tarixinin bele insanlari erseye getirdiyini bilirsen, teessuflenirsen ona gore ki, geleceyin ne derecede parlaq oldugunu proqnoz etmek heqiqeten de cetin olur.
Bu yazini yazmagi mene 2 sey vadar edib: Oxudugum kitabda Ebulfez Elcibeyin istintaq ve mehkeme proseslerinde yasananlar muxtelif insanlar terefinden dile getirilir. Ebulfez beyin 1975ci ilde ister onun eleyhine mehkemede ifade veren bir cox gence, isterse de dostlarina, mubarize yoldaslarina munasibeti ve mehkeme zalinda dedikleri meni bir genc kimi qurrelendirir!
Ebulfez beyin hebs olunmaq ve zindanlara atilma ile bagli dedikleri Emin ve Adnan hebs olunmazdan once sehv etmiremse Eminin twitter statusunda yazilmisdi:"'Qurbansiz azadliq olmaz, ona gore de men ve menim kimiler bugun hebs olunmalidir." Bu gunumuz Azerbaycaninin resmidir:
Mehkeme prosesleri, ve sahidlerin ifadeleri "hakimlerin" xof yurutmekden cox ozunuifsa rolunu oynayir. Diger terefdense bu ittiham kursusunde eylesen xalq fedailerinin daha da quvvet qazanmasina xidmet edir. Size belke de hec zaman duymadiginiz ve oxumadiginiz 2 epizodu bolusmek isteyirem. Novella Ceferoglunun anlatdiqlari:


14 aprel 1975ci il, Baki. Mart ayinda Prokurorluq Ebulfez Eliyevin ittiham olunmasi ile bagli qerar cixarib.

Sovet dovrunun Vusal Memmedovu, Ebulfez beyin telebelerinden biri:

Ebulfez Aliyev, butun gunu telebelere Rus imperiyasinin Azerbaycanin qanini nece icdiyini,dilimizi unutmagin facieli olacagini , onun Azerbaycanin milli suuruna nece ziyan vurdugunu deyir.Men Ebulfez muellime nifret edirem" Ele bu vaxt zaldan bir qadin sahide uzunu tutaraq: "Sen xainsen, buna gore de biz senden nifret edirik" deyir. Hakim qadinin zaldan ixrac olunmasini teleb edir,o xanim ise polis musaiyetinde hakimin onunden kecir ve shalini uzadib deyir:"Ona ver,basina baglasin!"

Diger tukurperdici meqam ise mehkemenin colunde yasanir. Mehkemenin onunde yigisan bir qrup gence KQB uzvleri masinla yaxinlasib sorusur: " Burda neye gore yigismisiniz?" "Muellimimizin mehkemesi var,onu gozleyirik"deye gencler cavab verir. Onlara lag eden polisler daha bir sual verir: Bes muelliminizi hebsden xilas etmek ucun yeterli qeder rusvete pulunuz/imkaniniz varmi? Bu vaxt arxa cergeden bir qiz ireli cixib deyir: Bu menim nisan uzuyumdur,yeni nisanlanmisam. Uzuyu vermeye haziram!" Bu cavab qarsisinda heyretlenen polisler dinmezce heyeti terk edir.Bu meseleni sonradan esiden Bey deyir:" Bu mene cox boyuk tesir etdi, qizin bu teklifini esidende ureyimde yeni bir quvve his etdim. Eger bu xalqin qizi eziz, muqeddes saydigi uzuyu vermeye hazirdirsa, bu xalqin yolunda her seyden kecmeye deyer...""

Daha bir meqam da mehkeme zamani yasanir: Mehkemenin 2ci gununde butun telebe ve muellimlerin ifadesi alinirdi. Mehkemede bir qiz ayaga qalxir ve deyir: Ebulfez muellim, meni zorla toy gunumden buraya getiribler.Ifade verdiyim kagizin uzerinde barmaqlarimin qanini gore bilersiniz, barmaqlarima vura vura ifade yazdiriblar. Sonra hemen qadin uzunu hakime cevirir: Ebulfez muellim mene hec bir sey anlatmayib, men ozum milliyetciyem""

Bunlari yazmaqda meqsedim: Gorduyunuz kimi iller kecse de mehkemelerin megzi, "hakimler", sahidler,muttehim kursusunde eylesen qehremanlarin ideallari ve onlari mudafie edenler, bunlarin hamisi oz ampulasinda qalib. Ister 70ci illerin ortalarinda Beyi ittiham edenler,isterse de 2003 de Azerbaycanin xalq terefinden secilen prezidenti Isa Qemberin qelebesi ucun mubarize aparan muxtelif partiyalarin funksionerleri, jurnalistler, isterse de ele bu gun xuliqanliq maddesi ile hebsde olan 2 dostumuz. Onlari hebs eden de, cezani kesen de Kommunist rejimi, ve gunumzde onun qaligi olan murtece rejimdir! Muttehim qehremanlari sherleyen sahidler haqqinda ise danismaga deymez. Bu onlari hebs edenlerin nece de seviyyesiz oldugunu gosterir. 2003cu ilde oktyabr hadiseleri zamani hebs olunan Qarabag qazisi, bir ayagi protezde olan Etimad Esedovun uzune duran sahidin dedikleri bu rejimin ve onun ayaqaltisina cevrilmis mehkeme orqanlarinin nece de murdar oldugunu aciq sekilde gosterir: "Men Etimad Esedovun 16 oktyabrda Azadliq meydanina qaca qaca(!) getdiyini gordum"


Bu xalqin ve milletin geleceyi,azadligi ucun mubarize aparanlar gun gelecek, muttehim kursusunde,demir barmaqliqlar arasindan hakim kursusune yukselecek ve ele bu kursuden Azerbaycanimiza qenim kesilmis irticanin ölüm hokmünü oxuyacaqlar.. Eminin bu gunku mehkeme-teatrda dediyi sozler o gunun uzaqda olmadigini bildirir: "Yaxinda bezi divarlar yixilacaq"
1989cu ilde Avropada "en mubariz millet" secilen bizlerin eyni statusu tezlikle almasi dileyi ile...

Sen bizimsen,bizimsen durduqca bedende can,
Yasa yasa cox yasa ey sanli Azerbaycan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten