vrijdag 23 april 2010

Obama, "change" gonder obama




Son gunler bolgede maraqli hadiseler bas vermekdedir. Qirgiz "inqilabi", Ermenistanin protokollarin imzalanmasindan vaz kecmek qerarina gelmesi,bizimkilerin herbi emekdasliqdan imtinasi ve sonda Azerbaycanda hakim dairelerin prezidentin timsalinda Amerikanin unvanina seslendirdiyi ittihamlar beynelxalq miqyasda proseslerin mecrasinin deyismeye basladiginin bariz gostericisine cevrilib artiq.
Iqtidar numayendelerinin(Qudret Hesenquliyev daxil olmaqla) Amerikanin unvanina seslendirdiyini ittihamlar artiq ittihamdan daha cox tehdid formasini alib. Ilham Eliyev Amerikanin ciceyi burnundaki prezidentinin qabagina shert qoyub: bir turk mahnisinda deyildiyi kimi "ya benimle ya da bensiz"

Maraqli situasiyadir. Azerbaycanda avtoritar rejimin berqerar olunmasinda bilavasite rol oynamis Amerika bugun hemen rejimin qinaq obyektine cevrilib. Heyder Eliyevi hakimiyyete getirmek ucun BP rehberliyi ile gizli neft kontraktlari baglamis iqtidar numayendeleri bugun hemen sehmlere yeniden baxilmagi teleb edir.
Eliyevlerin Qerb olkelerine qarsi yalnis siyasetine Qerb dovletlerinin,xususile Amerikanin Azerbaycanda suni sabitliyi demokratik islahatlardan ustun tutmasini elave etsek mesele heqiqeten qelizlesir.
Iqtidar bu gun Amerikaya tam shekilde kusub ve hetta kuseyen usaqlarin "men seninle yox,onunla oynayacam" deyercesine Ramiz Mehdiyevin Irana uz tutaraq Azerbaycanin bu molla rejimi ile emekdasliq edeceyinin siqnalarini vermesi Azerbaycani movcud qlobal siyasetde,ve umumilikde regionda ucuruma surukleyir.Men hele hakim dairelerin Amerikanin unvanina bu qeder sert ifadeler isletdiklerini ve hetta aciq shekilde Amerikadan uz cevirmelerine ilk defe rast gelirem.

Iqtidar Amerika ile,Amerika da iqtidarla oynamaqdan bariz shekilde bezib.Xarici siyasetini sirf ozu kimi avtoritar,ogru rejimlerle munasibetlere esaslanaraq quran hakimiyyet yaxsi anlayir ki bu bir rehberliyin edeceyi en yalnis hereketdir. Istenilen halda danisiq masasinda Azerbaycanin guzeste mecbur edilmesi de bundan qaynaqlanir. Cunki,xalqin iradesine yox,hansisa xarici quvvelerin maragi namine kursude eylesen iqtidar ele hemen quvvelerin de oyuncagidir.
Tarix tekerrur edir.Dunya tarixinde hemise olke daxili problemleri ort-basdir etmek ucun hemise xaricde bir dusmen axtarilib. Bu gun de Qarabagi satan hakimiyyetin Qarabag meselesinde ozune tapdigi ve cemiyyete sirimaq istediyi bu obrazi Obama oynayir. Menim ona yazigim gelir. Gor Qudret Hesenquliyev de Obamaya natamam deyirse...Demeli Fezail Ag(l)amali duz deyirmis vaxtile.

Veziyyet qelizdir. Iraqda Seddam Huseyni,Zimbabvede Muqabeni iqtidara getirib destek veren Amerika sonda onlarin tutumuna yaxsi beled oldu. Bu gun Azerbaycan kimi stratejik bir olke Qerbin yalnis siyaseti neticesinde Iran ve Rusiyanin caynagi altindadir ve hele de diktatura rejimi olaraq qalir. Dunya siyasetinde o da bellidir ki, diktatura rejimleri ile demokratik quvvelerin iqtisadi emekdasligi ne vaxtsa yerle bir olacaq. Bu gun bunun shahidiyik.

Hele gec deyil.. Azerbaycan iqtidari 17 ildir sehv ardinca sehv siyasetden el cekene oxsamir,eksine Rusun ve farsin qucagina oturmagi indi hamidan cox isteyir. Quyuya su tokmekle dolmaz. Ona gore de sehvleri beynelxalq ictimaiyyet duzeltmelidir.Azerbaycanda secki ilinde xalqin iradesini taniyan, demokratiyaya,mubarizeye destek veren Qerb lazimdir bugun.AXCP sedri Eli Kerimlinin Washington Postda qeyd etdiyi kimi, biz onlardan hec ne istemirik,sadece prinsipial desteyin labudluyunu qeyd edirik!
Mueyyen quvveler,ve baslicasi Obama adminstrasiyasi Azerbaycani yeniden qazanmaq ucun ozunden onceki prezidentlerin sehvlerini duzeltmeye mecburdur! Bunun ucun Azerbaycanda demokratik quvvelere destek yeterlidir. Eks teqdirde yene de ne vaxtsa quyuda prezident axtarisina cixacaqlar. Ondan sonrasi ne ola bileceyini dusunmek ucunse, 2003-den bu yana Iraqin veziyyetine diqqet yetirmek bes eder...

PS. Zahid Oruc olmanin gozelliyinin verdiyi melahetli sesle onun dilinden Qarabag meselesinde Qambiyanin danilmaz rolu haqda uzun-uzadi sohbetler esitmek isterdim..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten