vrijdag 26 maart 2010

Siyasi muhacir ve siyasi tacir




Azadliq radiosunda cume gunu BMT-in muhaciret statistikalari ile bagli muzakirelere qulaq asdiqdan sonra bu yazi ile ilk defe siz oxucularin qarsisina cixmaq zerureti yarandi. Ozum muhacir olduguma ve Azerbaycandan gelenlerin siyasi siginacaq meselelerinde ifadelerinde birbasa istirak etdiyime gore bu mesele, xususi ile iqtidar numayendelerinin xarici olkelere siginacaq ucun gelenlere hansi munasibet sergiledikleri mende maraq dogurmusdu. Gozlediyim oldu. Millet vekili Nizami Ceferov mesele ile bagli cixisina Azerbaycanin iqtisadi inkisafindan basladi. Sablon cumlelerle sozu olkeni terk edenlere getirerek,gozlemediyim shekilde bu shexslerin hamisini ucdantutma basdanxarab adlandirdi. Verilise qatilan 55 yasli agsaqqala istehza edercesine ifadeler isleden Nizami Ceferov qisa cixisinda olke daxili ve xaricinden gorunen memur ozbasinaliginin ve vetendaslara hormetsizliyin Azerbaycanda kok saldiginin bariz numunesi oldugunu aciq shekilde ortaya qoymus oldu.
Gulmeli ifadelerle olkenin iqtisadi ve siyasi veziyyetine haqq qazandirmaga calisan parlament uzvu daha da sert shekilde “ Olkeni terk edib basqa yerde siginacaq isteyen shexs Azerbaycanda yasamaga ve hetta burda dogulmaga bele layiq deyil” ifadesini isletmis oldu.
Ilk yazimda Nizami muellime bir nece meseleni aciqlamaga cehd edeceyem. Birincisi, bir olkeni terk etmek normal meseledir, amma bu son illerde sistematik shekilde kutlevi ve artan hal alirsa, bu meselenin ardinda basqa faktorlarin oldugu danilmaz faktdir. Diger terefden, siginacaq istemek ve ishlemek ucun ekspat ve ya telebe kimi xarice uz tutmaq arasinda butun musteviler baximindan ferq var. Parlament uzvu olan ve ozunu professor adlandiran biri bu meseleni bilmelidir axi?
Nizami muellimin nezerine catdiriram ki, butun vetendaslarin azad, humanist, ferdi ve iqtisadi huquqlarin oldugu cemiyyetde yasamaq,tehsil almaq,ishlemek huququ var, ve bu gunumuz Azerbaycaninda yoxdur. Gosterdiyim bu sebeblerden kimse olkeni terk edirse, bunun gunahini iqtidarin ozunden basqa yerde axtarmaq sadelovh bir yanasmadan ferqli bir movqe deyil.
Qerb olkelerinde siginacaq istedikleri ucun muhacirlerin Azerbaycanda dogulub yasamaga bele haqqlari olmadigini beyan eden ve bir nov onlara “veten xaini” damgasini vuran iqtidar numayendesine bildirmek isteyirem ki, bu gun siyasi muhacir olaraq Qerb olkelerine penah getirenler arasinda Meydan Herekatinin , onun mentiqi sonlugu olan” Musteqillik Akti” ve AXC iqtidarinin prominent numayendeleri ve bundan sonraki dovrde rejimin repressiyasina meruz qalan kifayet qeder jurnalist var. Misal olaraq, AXC iqtidarinda PA-nin musaviri olmus Haci Hacilini, kecmis xarici isler naziri Tofiq Qasimovu, Kelbecer rayon icra hakimi Ilham Heseni, teqib ve tezyiqe meruz qalan qelem sahibleri Fikret Huseynlini,Aqil Xelili, Rahib Kazimlini gostermek olar.Bir sheyi eminlikle qeyd ede bilerem ki, bu gun milli iradeye esaslanmayan Milli Meclisin uzvu Nizami Ceferovun “basdanxarab” adlandirdigi bu ve adlarini cekmediyim bir cox diger muhacirlerin Milli Azadliq Herekatinda,Azerbaycanin, behresini yalniz indiki hakimiyyetin gorduyu ve artiq itirilmekde olan musteqilliyinde mustesna rollari oldugunu danmagin, onlara xain damgasi vurmagin ozu tarixe, minlerle qurban teleb etmis Azadliq herekatina ve umumilikde Azerbaycan xalqina xeyanetden basqa bir sey deyil!
Insan haqlarinin tapdalandigi, demokratik cemiyyetin hetta imitasiyasinin bele movcud olmadigi,jurnalistlerin qetle yetirildiyi,hebs olundugu Azerbaycanda “ En cox qorunan shey insan haqlaridir” deye bilen biri adinin onune canli yayimda tehqir etdiyi milletin vekili yox, zilletin vekili yazsa “vurgunu” oldugu heqiqetin daha yaxsi eks oluncagina inanmalidir. Istenilen prizmadan yanasdiqda ne qeder cetin ve meseqqetli olsa da, dusunurem ki, siyasi muhacir olmaq siyasi tacir olmaqdan daha sherefli bir variantdir.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten